List otwarty do Radiabalego Rahmonaliego

List otwarty do Generała Porucznika Radiabalego Rahmonaliego, Głównodowodzącego Straży Granicznej w ramach Państwowego Komitetu Bezpieczeństwa Narodowego Tadżykistanu wzywający do zakończenia poddawaniu próbom nowych poborowych (tzw. „fali”)

29 maja 2014 r.

Organizacje pozarządowe skupione w Koalicji Przeciwko Torturom w Tadżykistanie skierowały list do głównodowodzącego Straży Granicznej w związku z dwudziestą rocznicą ustanowienia tadżyckiej Straży Granicznej. Przy tej okazji zwrócili uwagę na narastający problem poddawania próbom, stosowania tortur i nieludzkiego traktowania personelu Straży Granicznej. W trzech przypadkach doszło do śmierci ofiar, co wzbudziło wzrastające zaniepokojenie traktowaniem nowych poborowych Straży.

List opisuje m.in. przypadek 22-letniego Shakhbola Mirzoeva, który stał się ofiarą „fali” ze strony starszych żołnierzy i w wyniku dotkliwego pobicia ma sparaliżowane kończyny dolne.

W liście przytoczone są statystyki dotyczące zjawiska „fali” w Tadżykistanie, w których stwierdza się, że zjawisko to jest powszechne w armii. Jest ono usprawiedliwiane przez starszych rekrutów koniecznością nauczenia dyscypliny młodszych poborowych m.in. poprzez pozbawianie ich jedzenia, ubrań, poniżanie i bicie.

Tadżykistan jako państwo-strona Konwencji Przeciwko Torturom jest zobowiązany do przestrzegania wszystkich praw człowieka wskazanych w Konwencji. W styczniu 2013 r. Komitet Przeciwko Torturom ONZ opublikował swoje wnioski końcowe i wyraził zaniepokojenie zjawiskiem „fali” i nieludzkiego traktowania w tadżyckiej armii.

W liście koalicja organizacji pozarządowych kieruje rekomendacje do Głównego Komendanta Straży Granicznej Tadżykistanu wzywając do zagwarantowania całemu personelowi pełnienie swoich obowiązków bez obaw o stosowanie wobec nich przemocy przez innych funkcjonariuszy. W szczególności zalecono publiczne potępienie stosowania „fali” w służbach mundurowych i zagwarantowanie, że wszyscy sprawcy takich przestępstw zostaną postawieni przed sądem. Apelowano także o gwarancje przeprowadzenia szybkich i efektownych dochodzeń w sprawie wszystkich zarzutów dotyczących stosowania przemocy i innego nieludzkiego traktowania w Straży Granicznej. Ponadto wskazano, że podczas szkolenia żołnierzy muszą być stosowane wszelkie międzynarodowe standardy przestrzegania praw człowieka.

List otwarty dostępny jest tutaj.