List otwarty w sprawie przekazywania 1% podatku

Organizacje pozarządowe apelują w liście otwartym „aby przekazując 1% podatku wybranej organizacji, sprawdzić, czy rzeczywiście prowadzi ona działalność na rzecz dobra wspólnego, czy też ogranicza się wyłącznie do roli akwizytora, nadużywając w ten sposób statusu organizacji pożytku publicznego”.
Trwa kolejna akcja zbierania 1% podatku dochodowego od osób fizycznych na rzecz organizacji pożytku publicznego. Po raz pierwszy w tym roku na liście uprawnionych organizacji nie znalazły się te, które nie dopełniły obowiązków sprawozdawczych, wynikających ze znowelizowanych przepisów ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie.

Podpisani przedstawiciele organizacji uważają, że działalność społeczna wszystkich organizacji pozarządowych, w tym organizacji pożytku publicznego, powinna spełniać wymogi przejrzystości i jawności działania. Temu służą obowiązki sprawozdawcze nałożone w przepisach prawa na organizacje pozarządowe korzystające z przywilejów podatkowych – w sposób szczególny na organizacje pożytku publicznego.

Helsińska Fundacja Praw Człowieka razem z innymi organizacjami pozarządowymi, w tym m.in. Fundacją im. Stefana Batorego, Instytutem Spraw Publicznych, Fundacją Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego i Stowarzyszeniem Interwencji Prawnej podpisała się pod apelem.

List otwarty dostępny jest tutaj.