Nowelizacja prawa przewozowego – stanowisko HFPC

Nowelizacja prawa przewozowego weszła w życie 1 marca 2011 r. Na jej podstawie osoba podróżująca bez biletu, w razie niezapłacenia opłaty i nieokazania dokumentu tożsamości może zostać ujęta i niezwłocznie oddana w ręce Policji lub innych organów porządkowych.

W związku z tą nowelizacją HFPC wystąpiła do Ministra Infrastruktury Cezarego Grabarczyka. Zdaniem Fundacji posłużenie się generalnym określeniem „ujęcie” nasuwa uzasadnione wątpliwości z punktu widzenia zabezpieczenia wolności obywatelskich. Ogólny charakter tego zwrotu może prowadzić do nadużycia władzy przez kontrolerów i zbędnego, a także nieuzasadnionego posługiwania się środkami przymusu bezpośredniego.

Fundacja zwraca również uwagę na fakt, że termin „ujęcie” stosowany jest w innych aktach prawnych (w tym m.in. kodeksie postępowania karnego), ale odnosi się do sytuacji o zdecydowanie poważniejszym charakterze.

HFPC zaapelowała o podjęcie działań legislacyjnych zmierzających do sprecyzowania uprawnień kontrolerów w środkach transportu zbiorowego.