Oświadczenie Adama Bodnara w związku z wypowiedzią Janusza Palikota w audycji TVN 24

W dniu 2 lutego 2011 w programie TVN 24 pan Janusz Palikot zapowiedział, że w przypadku wygranych przez partię Ruch Poparcia Palikota wyborów parlamentarnych, zamierza powierzyć tekę ministra sprawiedliwości panu Adamowi Bodnarowi.W związku z powyższym chciałbym oświadczyć, że pan Janusz Palikot posłużył się moim nazwiskiem bez mojej wiedzy oraz zgody. O zamiarach Pana Janusza Palikota dowiedziałem się z mediów.

Jestem niezależnym ekspertem współpracującym od ponad 6 lat z Helsińską Fundacją Praw Człowieka. W najbliższej przyszłości nie planuję jakiegokolwiek zaangażowania politycznego bądź pracy w administracji publicznej. Uważam apolityczność oraz dystans wobec jakichkolwiek ruchów politycznych za kluczowy dla skutecznego wykonywania pracy w Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. Dlatego nie mogę się zgodzić na używanie mojego nazwiska w kontekście, który mógłby być odczytany jako podważający moją niezależność i wiarygodność.

Dr Adam Bodnar
Sekretarz Zarządu