Stanowisko HFPC w sprawie sytuacji uchodźców w Europie

W związku ze zwołanym na sobotę posiedzeniem Rządowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego ws. imigrantów, Helsińska Fundacja Praw Człowieka wydała stanowisko na temat sytuacji uchodźców w Europie. „Polska w odpowiedzi na kryzys powinna stworzyć skuteczny i przyjazny uchodźcom system azylowy” – podkreśla w swoim stanowisku HFPC.

W ostatnich tygodniach mamy do czynienia z gwałtownym zaostrzaniem się kryzysu uchodźczego w Europie. Jest to związane z zamykaniem przez władze państw europejskich kolejnych szlaków migracyjnych. Osoby, które uciekły przed konfliktami i prześladowaniami, korzystają z coraz bardziej niebezpiecznych przepraw lądowych i morskich.

Państwa Unii Europejskiej starają się wspólnie znaleźć rozwiązanie tego problemu. W tej sytuacji pojawia się pytanie o stanowisko Polski wobec kryzysu. Do tej pory Polska zadeklarowała przyjęcie tylko dwóch tysięcy uchodźców. W opinii HFPC powinniśmy przyjąć nie tylko więcej uchodźców, ale również zapewnić im lepsze warunki.

„Polska od ponad 20 lat przyjmuje uchodźców z całego świata. Nie jest to zatem nowe zjawisko. Powinniśmy jednak zadbać o odpowiednie warunki pobytu tych cudzoziemców w Polsce oraz zapewnić im możliwość integracji z polskim społeczeństwem” – podkreśla Maja Łysienia, koordynator Programu pomocy prawnej dla uchodźców i migrantów HFPC.

Stanowisko HFPC jest dostępne tutaj.