Oświadczenie polskich organizacji pozarządowych działających na Białorusi w sprawie Siarhieja Kawalenki

Polskie organizacje pozarządowe zaangażowane w międzynarodową współpracę rozwojową oraz wspieranie demokracji na Białorusi skupione w Grupie Roboczej ds. Białorusi przy Grupie Zagranica wyrażają stanowczy sprzeciw w związku ze skazaniem oraz zagrożeniem życia białoruskiego działacza demokratycznego Siarhieja Kawalenki.

Siarhiej Kawalenka podjął strajk głodowy w proteście przeciw nieuzasadnionemu uwięzieniu go po wywieszeniu przezeń biało-czerwono-białej flagi używanej przez demokratycznie i niepodległościowo nastawioną część społeczeństwa Białorusi. Skazanie go na 2 lata i miesiąc pozbawienia wolności za wyrażenie poglądów politycznych jest kolejnym przejawem dławienia swobód obywatelskich na Białorusi.

Domagamy się natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia Siarhieja Kawalenki i zapewnienia mu odpowiedniej opieki medycznej. Wzywamy także do uwolnienia i rehabilitacji wszystkich pozostałych więźniów politycznych.

Grupa Robocza ds. Białorusi przy Grupie Zagranica

Białoruski Dom Informacyjny

Białoruskie Towarzystwo Historyczne

Centrum Kształcenia Liderów i Wychowawców im. Pedro Arrupe